BABS OF ZELFSTANDIG TROUWAMBTENAAR, WAT IS HET VERSCHIL?
Niet voor alle aanstaande echtparen is het duidelijk dat er een verschil is tussen een BABS en een zelfstandige trouwambtenaar. Terwijl er een groot verschil is in de persoonlijke benadering.
Elke gemeente heeft een aantal BABSEN in dienst; soms kun je je voorkeur aangeven soms niet. Een BABS krijgt een kleine vergoeding vanuit de gemeente voor het voltrekken van huwelijken. Doorgaans voltrekken zij meerdere huwelijken per dag.
Daarnaast mag een BABS diezelfde werkzaamheden als zelfstandige trouwambtenaar aanbieden. Dat doe ik dus ook. Naast de huwelijken die ik als BABS voor de gemeente Bodegraven Reeuwijk voltrek. Sluit ik huwelijken of partnerschappen als zelfstandig trouwambtenaar niet alleen in deze gemeente maar door heel Nederland (en daarbuiten).
Als zelfstandig trouwambtenaar kan ik jullie huwelijksvoltrekking persoonlijk maken. Met een op jullie gerichte speech! Waarbij jullie wensen met de invulling van de voltrekking volledig ingevuld worden. Het voorbereiden, schrijven en voordragen van een persoonlijke speech neemt behoorlijk wat tijd in beslag. En daarom hangt er een ander prijskaartje aan. De reviews van de echtparen op mijn site hebben die persoonlijke benadering gehad.
Elke huwelijksvoltrekking is voor mij bijzonder, dat kan ik jullie vooraf verzekeren! Maar het prijskaartje bepaald het persoonlijke tintje. Als zelfstandig trouwambtenaar zet ik al mijn skills en jarenlange ervaring in om jullie huwelijksceremonie onvergetelijk te maken.
De kosten voor een zelfstandig trouwambtenaar liggen tussen de 600 en 1500 euro. Daarnaast betaal je ook de standaard leges aan de gemeente. Tot slot heb je dan nog de leges voor de eendaagse aanwijzing van de zelfstandig trouwambtenaar (gemiddeld tussen de 100 en 200 euro). Je kan ook op maandagochtend jullie huwelijk kosteloos laten voltrekken bij de gemeente van inwoning en vervolgens een zelfstandig trouwambtenaar het ceremoniële gedeelte op je bruiloft laten verzorgen. Zo betaal je geen gemeentelijke leges en ben je vrij om de ceremonie in te vullen waar, hoe en wanneer je maar wilt. Het tekenen van de officiële huwelijksakte is dan al wel geweest!
Beëdiging door de arrondissementsrechtbank waartoe het rechtsgebied van de gemeente behoort
Om wettelijk huwelijken te mogen voltrekken moet iemand voorgedragen worden door een gemeente en vervolgens beëdigd zijn door de rechtbank. Ik hoef niet meer beëdigd te worden maar aangewezen door de gemeente van jullie trouwlocatie. Dat scheelt weer in de kosten.
De vergoeding voor de BABS is inbegrepen in de leges die jullie voor het voltrekken van het huwelijk bij de gemeente betalen. Om je een beeld te geven voor de leges die je aan de gemeente Bodegraven Reeuwijk betaald krijg ik voor elk voltrokken huwelijk/partnerschap een vergoeding van €150.00 bruto.
Je kunt overigens ook door iemand uit je inner circle getrouwd worden. Die zal dan door de gemeente waarin jullie trouwen voorgedragen worden aan de arrondissementsrechtbank waar het rechtsgebied van de gemeente bij hoort om daar beëdigd te worden. Houd er rekening mee dat je dit ruim van te voren aanvraagt. Elke gemeente hanteert een andere termijn denk hierbij in maanden. Overigens de praktijk leert dat iemand die goed in het openbaar kan spreken nog niet direct een huwelijk kan voltrekken. Ik help hen graag op weg! Onder het kopje Opleiden kun je lezen hoe ik dat doe.
Wettelijke bepalingen
Aankondiging van jullie voorgenomen huwelijk Als aanstaand bruidspaar moeten jullie je in de gemeente van je trouwlocatie online inschrijven. Om jullie huwelijk wettelijk in het bevolkingsregister te laten inschrijven. Elke gemeente hanteert een bepaalde vergoeding voor het registeren van een huwelijk. De zogenaamde leges, die per locatie, dag en tijdstip kunnen variëren. Omdat er wettelijk voorwaarden aan het voltrekken van een huwelijk zijn verbonden zullen de medewerkers van burgerzaken uitzoeken of je aan die voorwaarden voldoet zodat jullie daadwerkelijk mogen trouwen. En zij zullen na jullie jawoord, jullie huwelijk inschrijven in de registers. Elke gemeente heeft haar eigen plaatselijke verordeningen en daarmee kan er verschil zijn in de regelgeving rond het voltrekken van een huwelijk/partnerschap en de locaties waar je al dan niet mag trouwen.
Trouwlocatie
Van oudsher staat er in het burgerlijkwetboek dat een huwelijk voltrokken moet worden in het huis der gemeente. Daarmee werd het gemeentehuis bedoelt. Plaatselijke verordening maakt het mogelijk om verschillende locaties als ‘huis der gemeente’ aan te duiden. Daarmee is de gemeente nog wel verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op het moment van de voltrekking. Dus zullen ze er bepaalde voorwaarden aan verbinden. Willen jullie graag op een privé locatie trouwen vraag dan naar de mogelijkheden binnen die gemeente.
Huwelijk of geregistreerd partnerschap
Volgens de Nederlandse wetgeving is daar weinig verschil tussen. Het enige verschil is dat een geregistreerd partnerschap beëindigd kan worden zonder tussenkomst van de rechter. Tenzij er gezamenlijke kinderen zijn. Ook dan zal het partnerschap door de rechter beëindigd moeten worden. Nu wordt het geregistreerde partnerschap vaak ervaren als een huwelijk-light. Let wel op een klein aantal landen accepteert het geregistreerd partnerschap niet!
Wettelijke voorwaarden voor een Nederlands huwelijk
Om in Nederland te mogen trouwen/geregistreerd partnerschap te sluiten moeten er aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Hier kun je alles nalezen.